Click to listen highlighted text!

W dniu 23 lipca 2021 r. w Krasnobrodzkim Domu Kultury odbyło się szkolenie pn. „Zdrowie ryb w stawach karpiowych i pstrągowych” oraz pokaz kulinarny kuchni regionalnej z wykorzystaniem lokalnych produktów rybackich. Wydarzenia rozpoczęło cykl czterech spotkań kulinarnych z wykorzystaniem lokalnych produktów.
Szkolenie merytoryczne poprowadził znakomity wykładowca -dr Jan Żelazny z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego Badawczego w Puławach Zakład Chorób Ryb, Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych.
Po wykładzie odbył się pokaz kulinarny kuchni regionalnej przedstawiony przez p. Elżbietę i Jerzego Wójcików z Restauracji Koncertowej z Lublina. Gotowanie stało się dla nich pasją i odkrywaniem nowych smaków. Głównym celem warsztatów było nabycie i poszerzenie wiedzy oraz umiejętności praktycznych w zakresie przygotowania i podania tradycyjnych potraw regionalnych, przygotowanych z lokalnych produktów charakterystycznych dla regionu obszar RLGD. Podczas pokazu przygotowywano zupę rybną z karpia z kaszą jęczmienną. Następnie odbyła się degustacja i wymiana wrażeń.

Realizacja projektu ma na celu wsparcie mieszkańców z obszaru gminy Krasnobród jaki i z całego terenu RLGD „Roztocze”, w szczególności osób z grupy wiekowej 50+ pozostających poza rynkiem pracy oraz bezrobotnych, w tym byłych pracowników sektora rybackiego. Szkolenie obejmowało grupę 50 osób.

 

Serdeczne podziękowania DLA P. Marioli Czapli -Dyrektor KDK za pomoc organizacyjną.

 

Exit mobile version
Click to listen highlighted text!